[:ro]New UP DATE 24 FEBRUARIE,UP DATETURCIA pe lista tarilor necooperante fiscal- atentie cu furnizorii din aceasta tara pentru platitorii de impozit pe profit[:]

[:ro]New UP DATE 24 FEBRUARIE,UP DATETURCIA pe lista tarilor necooperante fiscal- atentie cu furnizorii din aceasta tara pentru platitorii de impozit pe profit[:]

[:ro]24 FEBRUARIE 2021

Cu OUG 13/2021

A fost eliminată prevederea referitoare la nedeductibilitatea cheltuielilor efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa II (inclusiv Turcia) din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (a rămas restricția doar pentru statele incluse în anexa I și doar în situația în care tranzacțiile nu au un scop economic).

 Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa II (inclusiv Turcia), reprezintă cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal începând cu trimestrul I al anului 2021.

UP DATE

Publicare: 29.01.2021, pe site-ul https://mfinante.gov.ro

comunicatului de presa ANAF:

“In vederea clarificarii legislatiei referitoare la jurisdictiile necooperante, Ministerul Finantelor anunta ca a intreprins demersurile necesare pentru ca, in scurt timp, sa fie modificate prevederile art.25 alin.4) lit.f^1) din Codul fiscal. Acest punct, introdus printr-o modificare intrata in vigoare in ianuarie 2021, prevede ca sunt nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana fizica sau juridica situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Modificarea va viza eliminarea prevederii conform careia statele incluse in anexa II vor fi considerate drept jurisdictii necooperante in scopuri fiscale, masura care vine sa clarifice, in acest sens, inclusiv tratamentul fiscal aplicat tranzactiilor efectuate incepand cu 1 ianuarie 2021.

In baza informatiilor disponibile pana acum, niciun alt stat membru nu a adoptat masuri similare impotriva jurisdictiilor incluse in anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale.

Ministerul Finantelor doreste sa clarifice faptul ca, in contextul raportarii aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscuta sub numele de DAC 6), prin notiunea de jurisdictii necooperante se face referire doar la tarile din anexa I a Listei UE privind jurisdictiile necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.”

 

S-a introdus în Codul fiscal o nouă categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate cu achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, publicate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene.

” 10. La articolul 25 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:

„f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;”

Nu au inca norme metodologice.

Statele care sunt în Anexa II:

  • Turcia;
  • Maldive;
  • Iordania;
  • Namibia;
  • Thailanda;
  • Sfânta Lucia;
  • Australia;
  • Maroc

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

“Situația actuală a cooperării cu UE în ceea ce privește angajamentele asumate de jurisdicțiile
cooperante în vederea punerii în aplicare a principiilor bunei guvernanțe fiscale
1. Transparență
1.1. Angajamentul de a pune în aplicare schimbul automat de informații fie prin semnarea Acordului multilateral al autorităților competente, fie prin acorduri bilaterale
Următoarei jurisdicții, de la care se așteaptă progrese concrete privind punerea în aplicare efectivă a schimbului
automat de informații cu toate statele membre ale UE, i s-a acordat termenul de 31 decembrie 2020 în acest scop:
Turcia”

Se pare ca nu s-a incadrat in acest termen  ca urmare cheltuielile (achiziţiile de marfă şi servicii) din Turcia nu mai sunt deductibile fiscal.

In concluzie pentru plătitorii de impozit pe profit se recomandă să își revizuiască furnizorii daca sunt pe lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale anexa I şi/sau anexa II din Lista UE;  cheltuielile generate cu acesti furnizori sunt considerate nedeductibile fiscal începând cu 1 ianuarie 2021.

Articolul nu reprezinta solutie fiscala este doar o parere personala[:]

Share this post

Comment (1)

  • mihaela Reply

    Se pare ca este in sensul ca se regasesc inca in lista, scuzati-ma daca cei de la Comisie nu mi-au comunicat personal stadiul negocierilor

    22/02/2021 at 12:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut