[:ro]Pensii pentru cei care au lucrat in strainatate[:]

[:ro]Pensii pentru cei care au lucrat in strainatate[:]

[:ro]

https://www.cnpp.ro/documentul-portabil-a1
(Documentul portabil A1)

http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=ro

Dacă ați lucrat în mai multe tari din Uniunea Europeana, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele(apar unele discutii pentru perioadele mai mici de un an)

Cererea de pensionare va trebui depusă la Casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Ex: se depune dosarul de pensii in Romania ,dar persoana a lucrat si in Spania. se vor lua în calcul ca și vechime si anii munciți peste graniță(normal daca s-a lucrat legal cu plata contributiilor sociale).

In pricipiu conditia pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

Dar pentru ca  unele tari din Uniunea Europeana nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru(mai mici de un an), s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

Pentru ajutor in astfel de situatii exista un serviciu de consultanta Europeana

Este bine sa va interesati cu 6 luni inainte de pensionare de ce proceduri trebuie parcurse ,pentru ca ele sunt mai complicate din cauza numarului de tari implicate, fiecare cu procedura ei.

Unele tari trimit inainte de varsta de pensionare un un formular de cerere de pensionare.

Documentele necesare

Sunt in raport cu cerintele din fiecare tara, in functie  si de gradul de informatizare.

Autorități din domeniul pensiilor

Italia

INPS – Istituto Nazionale di Previdenza Sociale
Head: Gabriella Di Michele    
Via G. Borsi 13
00197 – Roma

Tel.: +39 32 39 15 27
Fax.: +39 80 78 745
Websiteitalianoitaliano

Ministero del lavoro e delle politiche sociali (MLPS)
Via Fornovo 8
IT – 00192 Roma

Tel +39 06  48 16 11
E-mail: centrodicontattolavoro.gov.it
Websiteitaliano

Spania

Instituto Nacional de Seguridad Social
Ministerio de Empleo y Seguridad Social
C/ Padre Damián, 4-6
ES – 28036 MADRID

Tel: +34 915 68 83 00
Website

Belgia

Office National des Pensions (ONP)
Rijksdienst Voor Pensioenen (RVP)
National Office for Pensions
Tour du Midi
BE – 1060 Bruxelles
Website

Institut national d’assurances sociales pour travailleurs indépendants
Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen
National Institute for the Social Security of the Self-employed
BE – 1000 Bruxelles
Tel.: +32 2 546 42 11
Fax: +32 2 511 21 53
E-mail info[at]rsvz-inasti.fgov.be
Website

Vârsta legală de pensionare

Difera de la o tara la alta.

Atentie- Daca va pensionati intr-o tara in care limita de varsta este 60 de ani si ati mai lucrat si in alta tara in care limita de varsta este de 65 de ani Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective. Deci in cazul nostru in cea de a doua tara dupa 65 de ani

Perioadele de eligibilitate

In multe tari din UE  este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare de exemplu in Romania 15 ani(stagiu minim de cotizare).

În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză. Asta inseamna ca daca cineva a lucrat 10 ani in Romania si 5 ani in Spania atunci perioada din Spania i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv(depinde de minimul din tara respectiva)

Pensia comunitară, mai mare în alte state

Cei care primesc pensie din alte state vor primi mai mulți bani, pentru că în acele state există un punct de pensie mai mare, pentru că și salariile minime sunt mai mari și alte venituri sunt diferite.

În cazul în care o persoană primește pensie din străinătate în România, atunci transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății.

Pensia din România se poate muta în orice alt stat

Dacă o persoană decide ca la bătrânețe să își urmeze copiii care s-au stabilit în alte țări, atunci ea poate să își transfere pensia în ce țară dorește, indiferent dacă există sau nu convenții bilaterale cu acel stat. 

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare tara in care ati lucrat vor analiza conform documentelor puse la dispozitie si a celor detinute voloarea contributiilor sociale in statul in care s-a depus dosarul de pensii,dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Cuantumul la nivel european

Primul pas consta in calculul unei pensii teoretice , pornind de la ipoteza ca toate contributiile ar fi fost platite in statul respectiv.Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata“).

 

Cuantumul la nivel național

Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă“.

Rezultat

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.

 

“‘Caz real

Rosa a lucrat timp de 20 ani în Franța și timp de 10 de ani în Spania.

În ambele țări, o persoană dobândește dreptul la pensie doar dacă a lucrat cel puțin 15 de ani pe teritoriul său. Fiecare țară va calcula pensia Rosei:

Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu:

  • va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța – să spunem 800 de euro.
  • va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Franța în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru din Franța: 1 500 EUR x 20 ani în Franța / 30 de ani în total = 1 000 euro.

Prin urmare, Rosa trebuie să primească din Franța prestația cu valoarea mai mare: 1 000 de euro pe lună.

Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că Rosa nu a lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 200 de euro.

Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i se cuvine proporțional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 euro.

În total, Rosa vor primi o pensie de 1 400 de euro.” exemplu dupa site-ul Uniunii Europene

Plata

Se face intr-un cont comunicat de dumneavoastra daca locuiti intr-un stat din UE.

Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.

Model de cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta/pensiei anticipate /pensiei anticipate partiale

https://www.cnpp.ro/formulare-pensii[:]

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut