Ne pregătim pentru aplicarea TVA-ului split!

Ne pregătim pentru aplicarea TVA-ului split!

Începând cu data de 1 octombrie 2017 intră în vigoare opțional plata defalcată de TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018, aşa-numitul split-TVA sa fie obligatoriu. Dacă propunerile de schimbare a legii priveau doar firmele înregistrate ca plătitori de TVA, aria plăţilor în contul special a fost extinsă. În plus, statul şi-a rezervat dreptul să folosească banii din contul de TVA al firmelor să stingă alte datorii fiscale.

Persoanele impozabile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului.

Nu plătesc în conturi separate persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA.

Sunt exceptate de la regulă plățile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar. Dar este obligatoriu ca sumele primite prin aceste metode de plată să fie virate de către încasator în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la plată.

Dacă propunerea legislativă limita contul doar la operaţiunile de TVA, varianta aprobată, cea din Monitorul Oficial, prevede că sumele din contul de TVA pot fi trase de stat şi pentru alte motive.

ATENŢIE! Contul de TVA poate fi executat silit și pentru plata altor obligații bugetare restante existente în evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale.

ATENŢIE! Rambursarea sumelor negative de TVA cuprinse în deconturi cu opţiune de rambursare se efectuează în alt cont decât contul de TVA, cu excepția situației în care titularul solicită rambursarea în contul de TVA.

Acest articol Ne pregătim pentru aplicarea TVA-ului split! a fost publicat prima data pe Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut