Penalităţile de întârziere la plata obligaţiilor fiscale se vor comunica în ordinea vechimii

Penalităţile de întârziere la plata obligaţiilor fiscale se vor comunica în ordinea vechimii

Codul de procedură fiscală a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului (OG) nr. 30/2017, prin care s-au clarificat mai multe aspecte din domeniul fiscal şi au apărut noutăţi pe care firmele trebuie să le cunoască.

Certificatele fiscale vor fi emise tot în trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii, la fel ca şi până acum, însă valabilitatea acestor documente se schimbă, în funcţie de specificul entităţii economice care a solicitat certificatul. Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent şi pentru persoanele fizice cu profesii liberale, certificatul fiscal este valabil timp de 30 de zile, faţă de 90 de zile, cât era până acum. Pentru restul persoanelor fizice care nu exercită profesii liberale şi nu au activităţi independente, valabilitatea certificatului fiscal este de 90 de zile. Certificatele emise firmelor au valabilitate tot de 30 de zile, ca şi până acum.

Dobânzile şi penalităţile de întârziere la plata obligaţiilor fiscale se vor comunica de către Fisc în ordinea vechimii acestor datorii. Tot prin OG. nr. 30/2017 au apărut clarificări în ceea ce priveşte penalităţile de nedeclarare, apărute la ultima modificare a Codului de procedură fiscală, realizată în 2015, prin Legea nr. 207/2016.

Acest articol Penalităţile de întârziere la plata obligaţiilor fiscale se vor comunica în ordinea vechimii a fost publicat prima data pe Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut