Până la ce dată se poate solicita rambursarea TVA din alte state membre?

Până la ce dată se poate solicita rambursarea TVA din alte state membre?

Pentru a beneficia de rambursarea TVA aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate în alt stat membru în anul 2016 persoanele impozabile trebuie să depună Formularul 318 – Cerere de rambursare TVA pentru persoanele impozabile stabilite în România, depusă potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal, cel târziu până la data de 2 octombrie 2017 având în vedere că zilele de 30 septembrie şi 01 octombrie sunt zile nelucrătoare. Formularul completat corespunzător se depune la organele fiscale din România iar acestea îl transmit electronic autorităţii competente din statul membru de rambursare.

Persoana impozabilă stabilită în România poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugată aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii, efectuate în alt stat membru, în condiţiile şi conform procedurilor stabilite de legislaţia statului respectiv, care transpune prevederile Directivei 2008/9/CE şi ale Directivei 2010/66/UE. 

Pentru a fi eligibilă pentru rambursare în statul membru de rambursare, o persoana impozabilă stabilită în România trebuie să efectueze operaţiuni care dau dreptul de deducere în România. În cazul în care o persoană impozabila efectuează în România atât operaţiuni care dau drept de deducere, cât şi operaţiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabilă care corespunde operaţiunilor cu drept de deducere.

La ce se referă cererea de rambursare?

Cererea de rambursare se referă la:
-achiziţii de bunuri sau servicii care au fost facturate pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca TVA să fi devenit exigibilă înaintea sau la momentul facturării sau pentru care TVA a devenit exigibilă pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca achizitiile să fi fost facturate înainte ca TVA să devina exigibilă;
– importul de bunuri efectuat pe parcursul perioadei de rambursare.

Pe lânga aceste operaţiuni cererea de rambursare poate să se refere, de asemenea, la facturi sau documente de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente şi care privesc operaţiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic în cauză.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot însă viza o perioadă mai mică de 3 luni, în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. În cazul în care cererea de rambursare vizează o perioadă de rambursare mai mică de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicită o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare.

În cazul în care cererea de rambursare se referă la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada rămasă dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume în monedă naţională a statului de rambursare.

Acest articol Până la ce dată se poate solicita rambursarea TVA din alte state membre? a fost publicat prima data pe Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut