Declaraţia 091 a suferit unele completări!

Declaraţia 091 a suferit unele completări!

Declaraţia de înregistrare în scopuri de tva/ declaraţia de menţiuni a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii, precum şi pentru agricultorii care efectuează livrări intracomunitare de bunuri a suferit recent unele modificări.

Noutatea legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 342/10 mai 2017, este vorba despre Ordinul nr. 1381/2017, prin care se completează formularul (091) utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplică regimul special pentru agricultori şi care efectuează livrări intracomunitare de bunuri agricole.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017 a fost introdus în Codul fiscal un regim TVA special pentru agricultori persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectuează activităţi/servicii agricole.

În baza acestor prevederi, nu deduc TVA pentru achiziţii şi nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat, în schimb, primesc o compensaţie în cota forfetară pentru acoperirea taxei aferente achiziţiilor. Compensaţia se acordă gradual în cota forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 şi 8% în anul 2019.

Potrivit art. 315^1 alin.(12) lit. a) din Codul fiscal, în situaţia în care agricultorul care aplica regimul special, realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziţii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 10.000 euro, achiziţii de servicii intracomunitare, acesta are obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal.

Având în vedere cele de mai sus, formularul (091) utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, a fost completat cu rubrici destinate persoanelor care aplică regimul special pentru agricultori şi care efectuează livrari intracomunitare de bunuri agricole.

Agricultorii care aplică regimul special sunt înscrişi într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligaţia de a menţiona achiziţiile efectuate de la agricultori într-o evidenţă îşi pot exercita dreptul de deducere/restituire a compensației în cota forfetara achitată agricultorului, numai în măsura în care agricultorul este înscris la data livrării/prestării în Registrul agricultorilor care aplica regimul special.

 

 

Acest articol Declaraţia 091 a suferit unele completări! a fost publicat prima data pe Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut