Românii care au lucrat în străinătate pot primi pensie!

Românii care au lucrat în străinătate pot primi pensie!

Pensia din străinătate pare a fi salvarea la bătrânețe pentru tot mai mulți români. Iar pentru a o încasa trebuie să fi lucrat minimum un an în țări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Spania sau Italia.

Din 2007, de când este membru al UE, România se supune regulamentelor comunitare care îi includ pe toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii, dar şi din Spaţiului Economic European. Altfel spus, un român poate încasa fără probleme pensie comunitară, dacă a lucrat cel puţin un an în următoarele ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, la care se adaugă Islanda, Norvegia, Liechstenstein şi Elveţia.

Un român care a lucrat în străinătate şi acum stă în România poate depune cererea de pensionare la casa teritorială de pensii din zona unde acesta locuieşte cu forme legale. Aceasta doar după îndeplinirea condiţiilor minime de pensionare. Cererea este însoţită, printre altele, şi de copii după act de identitate, carnet de muncă sau diplomă de studii, lista întreagă fiind disponibilă şi online pe portalul Casei de Pensii.

Însă nu se poate beneficia de o pensie de stat din nicio ţară până nu se îndeplineşte vârsta legală de pensionare legală în acel stat.

Acest articol Românii care au lucrat în străinătate pot primi pensie! a fost publicat prima data pe Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Sari la conținut