DECLARATIA UNICA o provocare
Pentru modelul, conținutul, modalitățile de depunere și de gestionare a formularului “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”DU(prescurtare care se va folosi in continuare) s-a emis ORDIN Nr. 49/2019 din 11 ianuarie 2019 de catre ANAF.
Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Declarația se depune până la data de 15 martie 2019 inclusiv, de către persoanele fizice care au obligația:
– declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/și din străinătate în anul 2018;
– declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019;
– declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale pentru anul 2019 și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
!!!! Depunerea declaraţia unică 2019 este amânată până la data de 31 iulie, potrivit ordonanţei de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Declaratia Unica aferenta anului 2018 s-a complicat foarte mult, completarea ei implicand un grad destul de mare de dificultate,dar sa incepem aventura completarii!
Va voi exemplifica in continuare pentru doua tipuri de venit modul de completare a DU.
Presupunem ca domnul Ion Vasile este asociat intr-o firma din Ungaria firma realizand profit, dumnealui primeste dividende aferente anului 2018 in valoare de 40.000 de lei pentru care a platit un impozit in valoare de 4000lei,toate sumele sunt considerate in lei raportarea facandu-se in Romania.
In acelasi timp domnul Ion vasile are un cont bancar in Germania ,pentru care banca ii plateste dobanzi in valoare 3.000lei pentru care a platit impozit in valoare de 255lei.
Analizam un pic din punct de vedere fiscal veniturile obtinute de domnul Ion Vasile si observam ca 40.000+3.000=43.000lei astfel venitul anual cumulat depaseste plafonul minim de 12 salarii minime brute (12luni*1900lei=22.800lei), ceea ce inseamna ca dumnealui va datora si CASS.
Apoi accesam site-ul ANAF si de la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html descarcam declaratia.
Trebuie corelata varianta de Adobe Acrobat Reader cu ceea cu care s-a realizat PDF-ul. Ministerul de finante a pus la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit versiunea necesara.
Normal, prima data sunt completate datele de indentificare ale contribuabilului.
Trebuie precizat faptul ca incepand cu acest an declaratia se depune numai on line , presunem ca pana la acest moment aveti un SPV (spatiu privat virtual)
Completare sectiunii A. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI nu comporta nici o dificultate.
Fiecare tip de venit se declara separat ,in eventualitatea detinerii mai multor contracte pentru acelasi tip de venit recomandarea noastra este sa se declare separat ca sa avem o evidenta clara aceea ce am declarat.
Am stabilit anterior ca se va plati CASS.
Dupa completare ar trebui sa arate ca mai jos:
Apoi se actioneaza butonul Adauga Venit pentru a se putea declara si venitul din dobanzi obtinut in Germania.
La sectiunea date privind activitatea desfasurata se va declara venitul din dividende. Se observa din declaratie ca s-a utilizat creditul fiscal ,iar contribuabilul mai are de platit 45 de lei./
Persoana plateste Cass la nivelul plafonului minim de 12 salarii minime brute
Mai jos aveti sumarul obligatiilor de plata
Declaratia reprezinta reprezinta titlu de creanta si produce efecte juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia in conditiile legii.
„Informații privind modalitățile de plată a obligațiilor datorate:
Achitarea sumelor datorate poate fi efectuată prin una dintre următoarele modalități:
– în numerar, la unitatea Trezoreriei statului; – prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale C.N.Poșta Română S.A.;
– prin intermediul cardurilor bancare, prin POS-urile instalate la unitățile teritoriale ale Trezoreriei statului sau în sistem online prin intermediul
Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, disponibil la adresa de internet www.ghișeul.ro;
– prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România (bancă), inclusiv cel emis prin sisteme de
plată electronică de tip „Internet banking”;
– prin virament, în numerar la ghișeele instituțiilor de credit sau la terminalele de plată instalate de acestea, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăsește pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro”
Va doresc succes in completarea declaratiei.
Daca aveti nelamuriri sau neclaritati nu ezitati sa ne contactati la adresa de email “‘ office@bitm.ro”sau telefon +40764641580.
Mihaela Buharu si Tirpe Ionel
Lasă un răspuns